“Müzikli Doğu Akdeniz” turuna çıkan dostlarımız Muhtelif müzik grubu ilk kliplerini Kafka’nın Dönüşüm hikayesinden yola çıkarak hazırladıkları Samsa için hazırladı. Yolculuklarında başarılar diliyor, güzel şarkıları ve klipleri için teşekkür ediyoruz.
2014 yılında kurulan Muhtelif, Franz Kafka’nın ünlü hikayesi Dönüşüm’ün kahramanı Gregor Samsa’dan esinlenerek yaptığı ilk bestesi “Samsa” için hazırladığı video klibi paylaştı. Kendisini “bir müzikli Doğu Akdeniz turu” olarak tanımlayan grup, bölgenin farklı dil ve kültürlerine ait popüler ve geleneksel şarkıları sahnede hikâyeleriyle birlikte sunuyor. Grubun ilk bestesi olan “Samsa”’ ise Kafka’nın Gregor’una yaşadığımız coğrafyadan bir selam gönderiyor. Düzenlemesi Cem Dinler tarafından yapılan şarkının stüdyo kaydında davulda Onur Alatan, klarnette Ünsal Çeliksu, udda Selim Boyacı ve perküsyonda Güray Cantürk konuk müzisyen olarak yer aldı. Bir beyaz yakalı/ofis çalışanı hikâyesinin anlatıldığı klibin yönetmenliğini Avni Can Eren (Ehemm Productions) üstlendi. “Samsa” karakterini oyuncu Ersin Umut Güler’in canlandırdığı videoda kullanılan maskeler ise sanatçı Seda Mit tarafından hazırlandı.
Çevirmen Emine Ayhan da şarkı için bir “sunuş” yazdı.
“Bazı yorumcular, Kafka’nın, dönüşen kahramanı Gregor için seçtiği Samsa soyadını, (/’sa:msǝm/ şeklindeki okunuşuyla) Çekçedeki “sám jsem” ifadesini çağrıştırır şekilde kullandığını ileri sürmüştür. Bu cümlenin anlamı şudur: Yalnızım Gerçekten de Samsa, insanlığı veya hayvanlığı içinde her halükârda yalnızdır: Hem piyasaya, kurumlarına ve zorunlu çalışmaya endeksli modern toplumun bir bireyi olarak, hem de küçük eklembacaklılar familyasının, sürüden koparak oransızca büyümüş ve bu topluma “düşmüş” bir ferdi olarak. Samsa’yı (cennetten) arta kalmış bir hayata hapsedip çoğunluğumuz gibi topyekûn yalnızlaştıran, kuralları iktidar kodlarıyla yazılmış, sınırları belli bir dönüşüm alanında varlığını sürdürmesidir. İnsan kendini bu gri alanda aynı anda hem “özgür” birey, ideal çalışan, hayırlı evlat, hem de devlet kurumları, işyeri, aile ve ahlak yasaları tarafından varlığı her an değersizleştirilen bir eklembacaklı rolünde bulur. İnsanlaşırken “hayvanlaşma,” bireyleşirken sürüleşme, toplumsallaşırken yalnızlaşma şeklinde işleyen bu çift-taraflı oyun Samsa için mutlu sonla bitmez ama o, iktidar alanı dışında başka bir hayatın imkanını arayan soruyu sormuştur: Ne oldu bana? Her sabah zorla işe giderken, marketlerde alışveriş yaparken, ezici çalışma koşullarına uyum sağlamaya çabalarken, binbir ezberle makbul olmaya uğraşırken, tıpkı bir eklembacaklıya dönüşmüşçesine şaşkınlıkla, aynaya bakıp sormamız gereken sorudur bu: Ne oldu bana? Samsa’nın işaret ettiği hakiki bir dönüşüm umuduyla…”
Muhtelif’i takip edin:
muhtelifmuzik.com
facebook.com/muhtelif.muzik
Emekler:
Söz – Müzik: Sevda Hamzaçebi
Düzenleme: Cem DinlerVokal: Nurçin İleri
Piyano : Cem Dinler
Davul : Onur Alatan
Kontrbas : Eren Turgut
Ud : Selim Boyacı
Klarnet: Ünsal Çeliksu
Perküsyon: Güray Cantürk
Geri Vokal: Sevda HamzaçebiKayıt : Ozan Öner (Pür Recording Studio), Anıl Çifter (Jinxx Productions)
Miks : Anıl Çifter (Jinxx Productions)
Mastering : Michael Zimmerling (Hammersound Productions)Video Produksiyon :
Yönetmen : Can Eren (Ehemm Production)
Yardımcı yönetmen: Cihan Aslı Filiz
Yönetmen asistanı: Samet Ersöz
Görüntü Yönetmeni : Yenal Yelboğa
Set fotoğraf: Burak Berkay Eren
Lojistik: Kıymet Aram, Güray Batur
Danışman: Elif Miral Oktay
Kostüm: Ezgi AkbaşMaskeler: Seda Mit
Oyuncu: Ersin Umut GülerMaskeliler: MUHTELİF
Nurçin İleri (vokal), Ezgi Hamzaçebi (ud), Sevda Hamzaçebi (klarnet), Tibet Akarca (davul), Nurhak Kılagöz (asma davul), Eren Turgut (kontrbas)Teşekkürler : Emine Ayhan, Begüm Çapan, Müge Karahan, Özge Erdoğan, Gökçe Tatlısu, Ömer Koçağ, Uğur Güney, İpek Tabur, Özge Ertem, Ece Ünver, Hatice Günaydın, Ayşe Zeynep Sezerel, Abbas Bozkurt, No 11 Apartments, Jinxx Productions